Radioamatööri – IT-ammattilainen

Pontus Fred on VEO:n IT-guru, todellinen velho työssään. Töissä mies elää tätä hetkeä ja tulevaisuutta tietoliikennealan hurjassa kehitysvauhdissa. Vapaalla Pontus antaa ajan pysähtyä ja hyppää aikamatkalle menneisyyteen.

”Olen kotoisin Vaasan naapurikunnasta Mustasaaresta. Opiskelin aikani Espoon Otaniemessä TKK:lla, mutta Vaasaan teki mieli palata. Nyt asumme vaimoni ja kahden lapsemme kanssa Södra Vallgrundissa, omakotitalossa, metsän laidalla.

Metsä ja luonto ovat aina olleet minulle lähellä sydäntä. Nuorena suunnistin kilpaa, ja sitä kautta tapasin nykyisen vaimonikin Vöyrin urheilulukion aikoina. Suunnistus on nyt hiukan jäänyt taka-alalle, mutta olen ainakin kymmenen kertaa Jukolaan osallistunut.

Olen osallistunut myös kehitysaputyöhön metodistikirkon kautta. Kuuden vuoden ajan tein tätä työtä nykyisen työni kanssa samaan aikaan. Tämä antoi minulle mahdollisuuden nähdä maailmaa ja maita, johon eivät lomalennot lennä: Kambodza, Mali, Zimbabwe ja Liberia.

Kaikki edellä mainittu on menneisyyttäni, mutta lähihistorian lisäksi olen kiinnostunut myös pidemmistä aikamatkoista. Harrastan historiantutkimista monin tavoin.

Sain pikkupoikana perhetuttavalta vanhan 1940-luvun amerikkalaispommi-koneen lentokoneradion.

Olen siis radioamatööri. Sain pikkupoikana perhetuttavalta vanhan 1940-luvun amerikkalaispommikoneen lentokoneradion. Pelkkä vastaanotin painaa 18 kiloa, ja lähetin 32 kiloa lisää. Se on ollut täällä Vaasassa lennonjohtokäytössä. Harrastin sillä DX-kuuntelua eli kaukaisten radioasemien tarkkailua. Sen lisäksi minulla on nykyään toinenkin perinneradiotoimintaan soveltuva radioasema. Vanhan tekniikan suomalainen sotaradio vuodelta 1942.

Tarkemmin ajatellen vanhoissa radioissa ei ole mitään järkeä, mutta se historian havina kiehtoo. Voi kuvitella itselleen aikamatkan radion omaan aikaan, antaa mielikuvitukselle vallan. Se on erinomaista vastapainoa hektiselle nykymaailman menolle. Aika pysähtyy.

Sama aikamatka tapahtuu aseiden kanssa. Isäni harrastaa urheiluammuntaa. Olen perinyt sieltä kiinnostuksen vanhoihin aseisiin ja metsästykseen. Pyrin siihen, ettei mikään metsästysaseistani olisi valmistettu -40 luvun jälkeen. Cowboy Action Shooting on minulle rakas ammunnan muoto. Siinä tärkeintä ei ole suoritus, vaan tunnelma, huumori ja asianmukainen länkkäripukeutuminen.

Nautin työstäni juuri siksi, että ero vapaa-aikaan on riittävän iso.

Harrastukseni ovat kaukana työtodellisuudesta. Nautin työstäni juuri siksi, että ero vapaa-aikaan on riittävän iso. IT-tuen työporukkaamme kuuluu kolme ihmistä. Näen VEO:lla muutenkin intohimoa työn tekemiseen. Ehkä se johtuu siitä, että VEO on suurelta osin henkilökuntansa omistama. Se paistaa monissa yhteyksissä läpi. Itsekin saan hyvin vapaasti tehdä työni. VEO:lla onnistuu toteuttamaan työnsä elämänvaiheen mukaan.”

Cowboy Action Shooting

  • Ampumaurheilulaji
  • Villin lännen lavasteet
  • Villin lännen pukeutuminen
  • Villin lännen aseet: revolverit, kiväärit, haulikot