Tee se itse -mies Ivalosta

VEO:n myynti- ja markkinointijohtaja Visa Yliluoma on kotoisin kaukaa ja korkealta, Pohjois-Lapin Ivalosta. Inarijärven kauniin karuissa maisemissa Visa oppi jo nuorena vastaamaan vaativiinkin haasteisiin, tulemaan toimeen omillaan – tekemään itse. Lapsuusaika pohjoisessa jätti perinnöksi tinkimättömän asenteen myös työelämään. Ei selityksiä tai kiemurtelua, vaan kovaa ja kohti, intohimolla.

”Vanhempani lähtivät 1960-luvulla Pohjanmaalta Ivaloon töihin 25 vuodeksi. Äitini oli opettaja, ja isällä oli muun muassa autokoulu, jota siskoni pitää edelleen. Ivalosta lähdin Kauhavalle lukioon, Sodankylään armeijaan ja Vaasaan opiskelemaan. VEO:lla olen ollut jo kohta 20 vuotta.

Jo lapsena olin monessa mukana, aina siellä missä tapahtui. Jääkiekko oli minulle nuorena se iso juttu, intohimo. Olin pieni 14-vuotias poika miesten sarjoissa, joten opin olemaan ovela ja pelaamaan kovaa menestyäkseni. Menin täysillä, kohti haasteita!

tulos-tai-tulos

Täysillä menin muutenkin. Autourheilu on ollut toinen intohimoni. Aloitin Jokamiesluokassa legendaarisella Saab 96:lla ja rallissa pelkääjän paikalla Toyota Starletilla. Rallissa olimme juniorisarjoissa parhaalla kaudella viidensiä. Kohtuullinen suoritus, kun vain kolme kertaa päästiin maaliin asti! Se oli tulos tai ulos – kirjaimellisesti. Sama kilpailuhenkisyys näkyy edelleen niin urheilussa kuin työelämässäkin. Autoharrastukset jatkuvat edelleen, vain muoto on muuttunut. Nyt kunnostan vanhoja klassikkoautoja, joita on yhteensä viisi tällä hetkellä. Niitä laittelen aina kun aikaa riittää.

Aikaa kun menee muuhunkin, kuten taloprojektiin. Tein nykyisen kotimme itse ”tikuista” lähtien: kaadoin puut metsästä ja siitä se lähti. Paukutin taloa pystyyn 1 500 tuntia puolessatoista vuodessa, töiden ohessa ja sadalla matkapäivällä. Meillä on vaimoni kanssa kolme lasta, joten kiirettä piti. Kaikki oli kuitenkin sen arvoista. Olen positiivisen ylpeä, mitä tuli tehtyä.

Ja ylpeä olen töistänikin. Töitä olen tehnyt aina ja paljon. Kesätöistä kaikki alkoi, niin kuin tapana on. Valmistumisen jälkeen aloitin pienellä sähkölaitoksella, josta siirryin tänne VEO:lle melkein 20 vuotta sitten. Aloitin täällä projekti-insinöörinä ja tehnyt paljon erilaista ennen nykyistä paikkaani. Olen kulkenut VEO:lla pitkän matkan nykytilanteeseen. Kaikki onnistumiset on saavutettu kovalla työllä. Eikä matka ole lähellekään valmis: tavoitteena on tehdä VEO:sta projektitoimitusten halutuin kumppani Pohjoismaissa vuoteen 2020 mennessä.

Näen ”veolaisuudessa” paljon samaa kuin itsessäni: tiettyä intohimoa, uteliaisuutta ja laatutietoisuutta. Ei ole olemassa sellaista kohdettamme, johon en kehtaisi viedä ihmisiä katsomaan lopputulosta. Pysyvä laatu niin työssä kuin elämässä yleensäkin syntyy lapsenomaisesta innosta tehdä jatkuvasti paremmin. Siksi me menestymme.”

suomi

Visan autokokoelma

  • Ford F 100 1956
  • BMW 700 Luxus Coupé 1964
  • BMW 700 Luxus 1965
  • Volkswagen Kupla 1966
  • Volkswagen Karmann Ghia 1972