Suunnistava lääkäri perustaa krokotiilien vanhainkodin Australiaan

Kirsi Nurmi on intohimoinen suunnistaja, joka haluaa maailman huipulle lajissaan. Samaan aikaan isäänsä ihaileva 22-vuotias vaasalainen opiskelee Göteborgissa lääkäriksi, ja työuran jälkeisille eläkepäivillekin on jo suunnitelmia.

”Juoksin tänään tuulessa ja tuiskussa pari tuntia pitkin Espoota, Otaniemessä ja Tapiolassa. Keli oli aika hurja, mutta ei tietenkään tullut edes mieleen jättää treenejä väliin – suunnistus on intohimoni.

“Mielestäni on tervettä, että elämässä on muutakin kuin urheilu, vaikka sen ehdoilla menisikin”

Jos haluaa olla huippu-urheilija, se määrittää elämää 24/7. Teen sen silti mielelläni niitä niin sanottuja uhrauksia, sillä koen saavani suunnistukselta enemmän kuin mitä se minulta ottaa. Mielestäni nämä ovat ennemmin valintoja. Olen todella ylpeä saadessani sanoa olevani urheilija. Ja kun kerran panostan kaiken, haluan myös menestyä. Haluan nähdä, kuinka hyväksi voin tulla suunnistajana. Harrastin aiemmin myös kilpauintia, mutta aika ei riittänyt molempiin, eikä suunnistuksen lopettaminen ollut edes vaihtoehto.

Vaihtoehtoja haluan kuitenkin elämääni, sillä suunnistusura ei kestä ikuisesti. Siksi hain opiskelemaan lääkäriksi. Paikaksi valikoitui Göteborg, suunnistuksen ehdoilla tietenkin. Siellä on loistavat harjoittelumaastot ja koulu tukee urheilu-uraani erinomaisesti. Olen täysin kaksikielinen vaasalainen, joten ruotsin kanssa ei tullut mitään ongelmia. Mielestäni on tervettä, että elämässä on muutakin kuin urheilu, vaikka sen ehdoilla menisikin.

Treeneissä menen Maritta-äitini ehdoilla, sillä hän on valmentajani. Äiti-tytärsuhteessa on tässä tapauksessa tietenkin omat haasteensa. Olemme molemmat vahvoja persoonia, mutta pystymme puhumaan rehellisesti kaikista asioista. Se auttaa, ja läheinen suhde on mielestäni lopulta voimavara.

Harjoitteluni on mennyt koko ajan ammattimaisempaan suuntaan. Otamme jatkuvasti uusia asioita mukaan treenaamiseeni, harkiten tietenkin. Levon ja ravinnon merkitys ja tasapainottava rooli harjoittelun rinnalle on saatu optimoitua koko ajan tehokkaammaksi. Mutta silti: joka päivä voi tehdä kaiken vielä hiukan paremmin.

Joka päivä paremmin taitaa olla myös Jukka-isäni motto. Hän onkin esikuvani työmaailmassa. Jukka on ollut VEO:lla töissä koko sen 25-vuotisen historian ajan. Hän sanoo, että edelleen joka päivä on kiva mennä töihin. Se on minusta hieno asenne ja kertoo myös työpaikan hengestä ja arvoista, kun henkilökunta viihtyy.

Saman asenteen aion pitää aikanaan omassa työssäni lääkärinä, vaikka ala on täysin toinen. Töissä viihtyy paremmin kun on valmis laittamaan itsensä peliin. Työssä vietetty aika on kuitenkin iso osa elämää.

Elämää on myös työuran jälkeen. Vaikka sinne on vielä pitkä matka, olen jo miettinyt haaveita eläkepäivilleni. Olen aina halunnut asua Australiassa. Aionkin muuttaa sinne mieheni kanssa, kun tulevat lapsemme ovat muuttaneet pois kotoa. Sitten perustamme vanhainkodin krokotiileille!”

Kirsi Nurmi

  • Syntynyt: 8.9.1992, Vaasa
  • Kotipaikka: Göteborg
  • Kotisivut kirsinurmi.fi
  • Muuta: VEO tukee Kirsin uraa kohti maailman huippua!

Saavutuksia

  • Kultaa: Nuorten MM-pitkän matka (2012)
  • 4. sija: Nuorten MM-sprintti ja -viesti (2012)
  • Kultaa: SM-keskimatka D20 (2011)
  • Hopea: SM-viesti D20 (2012)
  • Pronssia: SM- erikoispitkän matka ja sprintti D18 (2009) sekä pitkän matkan, D16 (2008)